Se obeta še slovenska teniška pravljica?

06.03.2011
LJUBLJANA - Slovenska teniška reprezentanca v postavi kapetan Blaž Trupej in igralci Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Luka Gregorc in Aljaž Bedene, je v 1. krogu 1.evroafriške skupine s 3-2 ugnala Fince in se prvič v zgodovini uvrstila v 2. krog. Rekorden obisk tenisa v Sloveniji.

Z gotovostjo lahko trdimo, da ima Slovenija po številu prebivalcev največ dobrih športnikov na svetu. Če se samo ozremo na najbolj popularne ekipne športe na svetu; nogomet, košarka, hokej, rokomet in tu zraven prištejemo še posamične športe kot so alspko smučanje, smučarski skoki, boks, atletika,...in še bi lahko naštevali, lahko takoj opazimo, da krojimo ali pa smo krojili sam svetovni vrh in to pri le 2 milijona populacije. Le kakšni dve leti nazaj je bil slovenski moški tenis še najslabše zastopan izmed svetovnih športov, ki ga lahko označimo za enega najbolj popularnih in tudi najbolj težkih, saj je baza igralcev po svetu ogromna, a po zaslugi Blaža Kavčiča in Grege Žemlje ter tudi Luka Gregorca, je naša dežela tudi tu postavljena na svetovni zemljevid.

Vsi trije omenjeni tenisači že nekaj časa postavljajo slovenske teniške mejnike, danes pa so s skupnim delom postavili še enega - Slovenija bo prvič obstala v 1. evroafriški skupini Davisovega pokala (2. kakovostni razred) ter je le dve zmagi oddaljena od elite, svetovnega razreda najstarejšega moštvenega športnega tekmovanja na svetu.

Blaž Kavčič

Blaž Kavčič

Misija 1. krog pokala Davis med Slovenijo in Finsko je bila danes končana in to več kot uspešno. Projekt dvorane Tivoli s 3,500 sedeži in zmaga je uspel. V treh dneh tekmovanja je dvoboje obiskalo okrog 6,000 gledalcev, kar je nedvomno rekord v slovenskem tenisu. Ob predpostavki, da so bili obračuni teniške reprezentance vedno slabo obiskani, so na TZS-ju zadeli v polno, ko so za promocijo dogodka najeli športno marketinsko agencijo (SVRSA), ki je svoje delo opravila profesionalno in kot se spodobi.

 Blaž po porazu z Nieminenom ni bil razočaran

''Poraz je sestavni del športa. Dobro sem igral, nimam si kaj za očitati, na žalost pa je bilo par čudnih točk, ki so se obrnile proti meni. Čutil sem, da sem bil zraven. Če bi dobil zadnjo igro, bi bilo za Jarkka težje, saj sem se na igrišču počutil vedno bolje in vsiljeval svojo igro, medtem ko je bil tekmec že malce utrujen. A na koncu se ni izšlo,'' je priznal Blaž Kavčič, ki si le dan po 24. rojstnem dnevu na igrišču ni priigral želenega darila, ki bi pomenila zmago lovenije s 3-1.

 O sodniški odločitvi pri ''sporni'' predzadnji točki dvoboja

Ne vem, zakaj se to dogaja pri nam. Vsaka žoga, ki je blizu, se vsi bojijo klicati avt. Igramo doma in nočem, da goljufajo, ampak lahko z lahkoto kliče avt. V najslabšem primeru bi sodnik ocenil na licu mesta in če bi bila pomota, bi imel Jarkko še enkrat prvi servis. Naši sodniki pa kot da nimajo izkušenj. Morda pa je potem bolje, da ne sodijo. Pa naj bo tuji sodnik, pa bo korektno in bomo manj oškodovani. Je pa res, da je bila to le ena žoga. A žal tista, s katero bi se lahko vrnil v dvoboj. In bila je zagotovo 2 cm izven. Presenetilo me je tudi, da 'supervisorka' tega ni priznala in še naprej trdila, da je žoga dobra. Obkrožil sem odtis žogice, ona pa se je obnašala, kot da igramo na travi. Je pa res, da ena žoga ni odločila dvoboja.

 

Če se na kratko dotaknemo dvobojev. V naši reprezentanci so vseskozi verjeli v zmago, ko pa smo včeraj dobili še najmanj pričakovano točko v dvojicah, je bila zmaga zelo realna, a za njo smo vseeno malo trepetali. Ko sta danes kot prva na peščeno igrišče male dvorane pod Rožnikom, ki je bil nekdaj košarkarski hram, stopila najboljša igralca obeh reprezentanc Blaž Kavčič in Jarkko Nieminen ter je slednji dokazal, da spada v sam vrh svetovnega tenisa in Finski priboril izenačnje(2-2), je breme padlo na sedaj že izkušenega Grega Žemljo, ki pa je bil kar malo presenečen, ko je na drugi strani mreže zagledal presenečenje, 18-letnega Mickeja Kontinena, ki je debitiral v finski vrsti Davisovega pokala.

"Moj tekmec, ki ga je finski kapetan postavil na teren v zadnjem trenutku, je bil zame popolna neznanka. Zato me je v prvem nizu kar presenetil, a ne toliko, da se v nadaljevanju ne bi zbral in odigral tako, kot znam. Zasluženo smo prišli do zmage, ki smo si jo zadali kot cilj, moje mnenje pa je, da ima Slovenija kakovost tudi za še višje dosežke," je dejal 24-letni Žirovničan po veliki zmagi.

''Bilo je res super. Na trenutke sem se počutil kot da sem na nogometni tekmi in tako je tudi prav. Da te nekdo bodri vsako točko, je res fenomenalno. Verjamem, da so sedaj ekipa in navijači izčrpani do zadnjega atoma moči. V Davisovem pokalu je res razlika, če igraš doma ali pa v gosteh,'' je še dodal Grega, ki se zaveda, da bo julija proti Italijanom zelo težko, a verjame, da lahko tekmece premagamo tudi na njihovem igrišču in se dokopljemo do dvoboja, ki bi nas popeljal v svetovno skupino.

V to verjame tudi kapetan in nekdanji slovenski reprezentant Blaž Trupej: "Fantom sem pred začetkom priprav dejal, da so premaknili že mnoge mejnike v slovenskem tenisu in da imajo ta teden priložnost za novega. To je velik uspeh za slovenski tenis, saj se je treba zavedati, da imamo relativno majhen nabor igralcev. Vseeno pa menim, da Slovenija še ni rekla zadnje besede v Davisovem pokalu. Naš dolgoročni cilj, ki pa ga lahko dosežemo že letos, je preboj v svetovno skupino."

Kakorkoli, dvoboj s Finci je dobljen in naša najboljša tenisača Blaž in Grega se že jutri odpravljata v Sarajevo, kjer bo naslednji teden potekal močan Challenger turnir na trdi podlagi z nagradnim skladom 30,000 USD. Organizatorji so imeli kar srečo, saj bodo tam igrali kar trije tenisači, ki se nahajajo znotraj prve stoterice na ATP lestvici plus Dimitrij Tursunov, nekdanji 20. igralec sveta, ki se vrača po poškodbi, kar je za turnirje serije Challenger prava redkost. Žemlja bo kot 8. nosilec v uvodnem krogu igral z enim od kvalifikantov, Kavčiča pa kot 2. nosilca v 1. krogu čaka obračun z domačinom, ki igra zaradi posebnega povabila organizatorja, Tomislavom Brkićem.

Gledalci so v Tivoliju priredili  nepozabno teniško vzdušje

Gledalci so v Tivoliju priredili nepozabno teniško vzdušje

Kako dobro poznate moški tenis. Registrirajte se in se včlanite v interno ligo tenisportala  ATP World Tour Fantasy Tennis ter se potegujte za lepe nagrade

Najboljši teniški igralci in igralke se nahajajo v Indian Wellsu, kjer bo od srede napej potekal t.i. 'peti grand slam'. O tem bomo več napisali pred začetkom turnirja.

 

pripravil: L.S. (citati: RTV in Sportal)

foto: daylife.com, tzs, naslovna: Bor Slana/Sportal

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete