Monačana izpulila po en niz, a Kavčič in Žemlja sta postavila temelje že uvodni dan

03.02.2017
MARIBOR - Slovenska teniška reprezentanca je v 1. krogu pokala Davis v 2. evroafriški skupini povedla 2-0 ter je korak od zmage.

Blaž Kavčič in Grega Žemlja sta opravila prvi del naloge v Davisovem pokalu, kjer se v štajerski prestolnici Slovenija v 1. krogu II.evroafriške skupine meri z reprezentanco Monaka.

Slovenski tenisači, ki jih vodi kapetan Blaž Trupej, so veliki favoriti v dvoboju z ekipo Monaka, pričakovani točki pa sta Blaž Kavčič in Grega Žemlja priigrala že prvi dan. Precej slabše rangirana Monačana sta uspela izpuliti po en niz, posebej Catarina se je dobro upiral Kavčiču, ki je dobil obračun s 6-4, 2-6, 6-2 in 6-4.

Po tradicionalni uvodni predstavitvi, kjer je dvorana ŽTK Maribor, spoznala pobiralce žog, linijske in glavne sodnike, nadzornico tekmovanja ter obe teniški reprezentanci, sta na igrišče stopila Blaž Kavčič in Lucas Catarina.

Takojšen odvzem servisa monaškemu igralcu je napovedal v katero smer bo šel dvoboj v prvem nizu. Kavčič je hitro povedel s 4-1, vendar v naslednji dveh igrah prepustil pobudo devet let mlajšemu tekmecu. Catarina je z brejkom in svojim servisom znižal na 4-3, nato pa še enkrat odvzel začetni udarec Kavčiču za 4-4. V deveti igri, na začetni udarec Catarina, je Kavčič igral premišljeno in dovolj natančno, da je prepustil le eno točko in povedel s 5-4. V izenačeni deseti igri je Kavčič zadnji dve točki odigral na najvišjem možnem nivoju in predal tekmeca k predaji v prvem nizu (6-4).

Catarina je začetek drugega niza odigral bolje in začutil, da se lahko meri s slovenskim igralcem, ki je na lestvici ATP približno 700 mest višje. Hitro vodstvo Monačana s 3-0 je dvignilo 10 navijačev iz žepne kneževine, ki so mu dajali prijetno oporo za popotnico v nadaljevanju drugega niza, ki ga je Catarina dobil s 6-2.

Tretji niz je v podobnem ritmu nadaljeval Catarina, ki je povedel z 2-0 in imel dve priložnosti za vodstvo s 3-0, a je Kavčič zbral energijo , celo tolikšno, da je, ob izenačeni igri, osvojil kar šest iger zapored in dobil tretji niz s 6-2 ter v dvoboju povedel.

Skorajda enako kot v tretjem, sta oba tekmeca nadaljevala tudi v četrtem. Catarina je hitro prevzel pobudo in povedel s 4-1. Kavčič je na svoj servis, po izjemno dolgi igri, zmanjšal zaostanek na 2-4 in nato reagiral odlično ter odvzel začetni udarec za minimalni zaostanek 3-4. V osmi igri je zadržal začetni udarec, potem pa v naslednji igri dokazal, kakšna je razlika med izkušenim igralcem in mladim nadobudnim monaškim upom. Ko je Blaž v tej igri, po nekaj menjavah, ujel dobro skrajšano žogo Catarina in jo neulovljivo, z natančno bekend kratko diagonalo poslal za hrbet nasprotnika, je bilo bolj ali manj jasno, da tekmec ni videl več poti do presenečenja.

Blaž KAVČIČ: ''Nisem igral dobro, nasprotnik pa je ves čas igral v enakem ritmu. Nekaj težkih žog je zadel neubranljivo, nato pa zgrešil nekaj povsem lahkih žog. Danes sem lahko zadovoljen le z zmago, hkrati pa upam, da bomo dobro rešili težave, ki jih imam s podplatom.''

Lucas CATARINA: ''Ker imam slab rating, sem vas morda presenetil, ampak jaz lahko igram na tem nivoju. Res pa je, da je nekaj odločilnih žog Blaž odigral, kot se spodobi za igralca, ki ima takšen rating. To je bila moja prva tekma v Davisovem pokalu za Monako in sploh prva, ki sem jo odigral v štirih nizih.''

Grega žemlja je pričakovano priigral še drugo točko slovenski ekipi

Grega žemlja je pričakovano priigral še drugo točko slovenski ekipi

Za Kavčičem je na teren stopil najboljši Slovenec na ATP lestvici Grega Žemlja. Kranjčan je prevzel kontrolo in z enim brejkom dobil uvodni niz. Arneodu ni prepustil niti ene žogice za brejk, sam pa napadel njegov drugi začetni udarec. 

Monačan se je nekoliko sprostil v nadaljevanju. Gregi je padel odstotek izkoristka drugega začetnega udarca in je zato tudi izgubil eno servisno igro. Prav zato je za osvojen 'set' potreboval dva brejka in jih tudi vknjižil. Rutinirano je imel v žepu še drugi niz.

Žemlja bi lahko tekmo spravil pod streho že po treh nizih, če bi izkoristil vsaj eno izmed šestih brejk žogic, ki jih je imel na voljo. Romain Arneodo mu je uspel izpuliti niz po dobljenem tajbrejku, pa čeprav je bil do podaljšane igre v podrejenem položaju. 

Izkušnje in boljša kvaliteta Žemlje se je videla v 4. nizu. Ob koncu je strl žilavega Monačana in po malo manj kot treh urah slavil z rezultatom 6-3, 6-4, 6-7(5), 6-4.

"Dvoboji, ki jih moraš dobiti, so najtežji. Razlika na lestvici na igrišču ni tako velika, hkrati pa je vsak nižjerangirani igralec zelo motiviran," je po tekmi povedal Grega ŽEMLJA in že usmeril misli k jutrišnjim dvojicam, ko bi lahko z Blažem dokončala delo.


Davisov pokal, druga Evro-afriška skupina

Slovenija - Monako 2-0

Petek, 3.2. ob 15. uri
Blaž Kavčič (SLO) – Lucas Catarina (MON) 6-4 2-6 6-2 6-4
Grega Žemlja (SLO) – Romain Arneodo (MON) 6-3 6-4 6-7(5) 6-4

Sobota, 4.2. ob 15. uri
G. Žemlja, B. Kavčič (SLO) – B. Balleret, T. Oger (MON)
Nedelja, 5.2. ob 15. uri
Grega Žemlja (SLO) – Lucas Catarina (MON)
Blaž Kavčič (SLO) – Romain Arneodo (MON)

 

 

pripravil: L.S.

foto: Vid Ponikvar / Sportida

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete