VIDEO: Slovenci sproščeni v Južni Afriki; Priložnost za zgodovinsko zmago se začenja v petek

06.04.2012
Slovensko teniško reprezentanco ta vikend čaka ena najtežjih preizkušenj - dvoboj 2. kroga v 1. evroafriški skupini Davisovega pokala, ki prinaša tekmo imenovano 'vrata raja'.

Davisov je najstarejše ekipno moštveno tekmovanje v športu na svetu. Kar je v nogometu svetovno prvenstvo, to je v tenisu svetovna skupina pokala Davis, kjer nastopa najboljših 16 reprezentanc. Še pred letom ali dvema je bila to misija nemogoče za slovenski moški tenis, pravzprav o tem nismo mogli niti sanjati. Z uspehi Blaža Kavčiča in Grega Žemlje, pa tudi Luke Gregorca in sedaj še Aljaža Bedeneta, se je teniški voz premaknil, s tem pa tudi možnosti v tem tekmovanju. Pred dvema letoma so se naši fantje prebili iz 2. evroafriške skupine v višji rang, kjer so si nato lani zagotovili obstanek, ko so v mali dvorani Tivoli premagali izbrano vrsto Finske z Jarkkom Nieminenom na čelu. Naslednja ovira (Italija) je bila prevelik zalogaj, še posebej na njihovem terenu, letos pa so z zmago na Danskem že ponovili uspeh iz leta 2011.  Sedaj je čas za novo stopničko.

Fantje v Johanesburgu pridno trenirajo

Fantje v Johanesburgu pridno trenirajo

Priložnost, ki se je ne sme zapraviti

Žreb je našim mušketirjem (Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Janez Semrajc, Nik Razboršek in kapetan Blaž Trupej) dodelil ekipo Južne Afrike, ki pa bo tokrat nastopila kar brez treh najboljših igralcev. Najbolj se jim bo poznala odsotnost člana elitne petdeseterice, 33. tenisača sveta Kevina Andersona, v ekipi pa ni tudi Rika De Voesta in specialista za dvojice Fritz Wolmerans.

Domači kapetan John Laffnie de Jager se je ta teden srečal z novo težavo v svoji ekipi. Na treningu je spoznal, da tudi njegovo drugo orožje v postavi, Raven Klaasen, 273. na lestvici ATP, ni dovolj dobro pripravljen za dvoboj, ki bo zmagovalca popeljal v kvalifikacije za svetovno skupino Davisovega pokala.

Pri naših je nastop odpovedal Aljaž Bedene, ki ta teden zaenkrat odlično brani lovoriko v Barletti, a kljub temu so naši asi kar naenkrat postali papirnati favoriti. Zmaga prinaša zgodovinski uspeh in dvoboj, ki pelje v svetovno skupino Davisovega pokala. Le ta je na sporedu septembra, že sam pogled na morebitne tekmece (Rusija, Švica, Italija, Švedska, Japonska, Nemčija,...) pa je dovolj velik razlog, da enostavno tega ne smemo zapraviti. Si predstavljate, da bi igrali s Švico in to na domačem terenu. Roger Federer v Stožicah? Ali pa Keji NIšikori z Japonsko, Nikolaj Davidenko in Co. z Rusijo,..?

Slovenska Davis Cup reprezentanca v Južni Afriki ta vikend lovi zgodovinsko zmago. Srečno fantje...

Slovenska Davis Cup reprezentanca v Južni Afriki ta vikend lovi zgodovinsko zmago. Srečno fantje...

Trupej previden

Slovenski kapetan Blaž Trupej je pred obračunom še vedno previden.

"Malce nas je presenetila nominacija domačih igralcev, predvsem to, da Klaasen ne bo igral. Vseeno so gostitelji še vedno v prednosti. Razmeram tu v Johannesburgu se namreč tudi po petih dneh treningov nismo povsem privadili. Zaradi visoke nadmorske višine se žoge odbijajo nekoliko po svoje, tako da bosta morala Kavčič in Žemlja najti pravo ravnovesje med agresivno in napadalno igro, saj je žoge zelo težko nadzorovati. Vsekakor upam na ugoden razplet," pravi kapetan Slovenije Blaž Trupej.

Dvoboj Davisovega pokala med Južnoafriško republiko in Slovenijo v Johannesburgu bosta v petek na stadionu Arthur Ashe (tako se imenuje tudi stadion na OP ZDA) začela najvišjepostavljeni slovenski igralec Blaž Kavčič in Ruan Roelofse, 379. na lestvici ATP, nato pa bosta nastopila še Grega Žemlja in Izak van der Merwe (126.).

"Presenečen sem, da bom igral proti Roelofsu. Igralca ne poznam, nasvete bom dobil od Nika Razborška, ki je igral nekaj turnirjev z njim in pozna njegove prednosti ter pomanjkljivosti. Priznati moram, da so razmere res specifične in da se nanje nisem še povsem privadil. Sem pa zato zelo samozavesten, dobro pripravljen, brez bolečin in zato komaj čakam na prvi dvoboj," pravi Kaljut, ki je na drugem največjem stadionu na svetu zabil tudi gol. Ja, v ekipi je sproščeno vzdušje, kar nas lahko navdaja z optimizmom.

"Zadovoljen sem z žrebom in s tem, da bom igral drugi. Glede na to, da se prvi dvoboj začne že ob 10. uri zjutraj, bi imel precej težav, saj sem v Južnoafriško republiko pripotoval iz ZDA, tako da me še malce muči časovna razlika. Tekmeca poznam, saj sva že odigrala eno partijo, izenačeno ter napeto in podobno pričakujem tudi tokrat," pa pravi Grega Žemlja (128.).

pripravil: L.S. (citati RTV)

foto: Facebook, TZS

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete