Slovenke z zmago nad Švedinjami obstale v 1. evroafriški skupini pokala Fed

09.02.2018
TALIN, ESTONIJA - Slovenska ženska teniška reprezentanca v pokalu Fed je zadnji dan obračunov v skupini premagala Švedsko in si zagotovila obstanek.

Odločilno točko je po preobratu prinesla Tamara Zidanšek.

Kapetan Andrej Kraševec je bil lahko zadovoljen s samim začetkom zadnjega dneva, saj je najprej Kaja Juvan s 6:1, 6:3 nadigrala Jacqueline Cabaj Awad, nato pa je Tamara Zidanšek po treh nizih na kolena spravila še Rebecco Peterson (4:6, 6:4, 6:2), kar je pomenilo, da se dekleta veselijo cilja, ki so si ga zadale pred zadnjim srečanjem. 

Tamara Zidanšek

Tamara Zidanšek

Uvodni dvoboj je začinil odličen tenis naše najmlajše Kaje Juvan, ki je povsem prevladala proti štiri leta starejši Jacqueline Cabaj Awad. Dvoboj je trajal točno eno uro, Kaja pa je kar petkrat odvzela servis nasprotnici, med tem ko ga je sama izgubila le enkrat. To je bil odličen začetek dneva, ki je za slovenski ženski tenis pomenil veliko. Slovenija je ob odlični Kaji Juvan povedla z 1:0.

Tamara Zidanšek je proti Švedinji Rebecci Peterson, igralki, ki je 41 mest višje uvrščena na lestvici WTA, odigrala dobro, vendar je v prvem nizu pri 4:4 prepustila servis nasprotnici in brez re-brejka ni bilo moč računati na uspeh. V drugem nizu je najboljša slovenska igralka v Talinu povedla s 4:1 in nato izgubila servis. Švedinja je poskušala z bolj napadalno igro in, četudi je bilo skupaj kar sedem brejkov, je Tamara zdržala in dobila drugi niz s 6:4. Bržkone je odločitev o končnem zmagovalcu padla v uvodnih igrah tretjega niza, ko je Tamara odvzela začetni udarec Švedinji in nato še enkrat ponovila, pri tem pa zadržala vse svoje servise. Edini niz, kjer si tekmeci nista odvzemali servise kot po tekočem traku, je pokazal, kaj loči dobre teniške igralke od boljših, če želite vrhunskih. Servis je ostal v lasti Tamare, kot tudi sijajna zmaga. Zmaga za Slovenijo, ki je pomenila obstanek v 1. evroafriški skupini pokala Federacij. Končno je imela slovenska reprezentanca tudi nekaj sreče, čeravno je le ta prišla z drugega obračuna v skupini C, kjer je Madžarska po težkem dvoboju premagala do zdaj neporaženo Hrvaško in osvojila prvo mesto, hkrati pa se je Slovenija ognila morebitnemu krogu treh držav (Slovenija, Švedska in Madžarska) z enakim izkupičkom, kjer bi na koncu obveljalo število doseženih nizov.

Kljub znani lestvici in dejstvu, da se vrstni ne bi mogel spremenit, so organizatorji zahtevali, da dekleta odigrajo še igro dvojic v kateri sta naši najmlajši igralki Kaja Juvan in Nika Radišič z 2:1 v nizih strli odpor nekoliko starejših igralk 22-letne Jacqueline Cabaj Awad in 19-letne Mirjam Bjorklund. Vsekakor po precejšnji smoli v prvih dveh tekmah, je tokrat »fortuna« našla slovensko reprezentanco, predvsem v karakterni igri naših deklet. Današnji obračun je ocenil kapetan Andrej Kraševec: »Kaja Juvan je danes odigrala zanesljivo in zbrano, sledila je gladka zmaga. Tamara je proti žilavi tekmici igrala dobro in borbeno. Prav vsaka točka je bila težko prigarana. Tretji niz pa je pokazala visoko kakovost in ni dovolila Petersonovi nikakršnega upanja. Za dvojice sem dal priložnost najmlajšima igralkama. Dekleti sta priložnost dobro izkoristili in potrdili visoko zmago.« Slovenska reprezentanca je še pred zadnjim tekmovalnim dnevom uspela potrditi status v 1. evroafriški skupini, zato bo celotna reprezentanca uživala v sobotnem dnevu. Slovenija je imela v Talinu najmlajšo reprezentanco, ki je bila povsem blizu dodatni tekmi za uvrstitev v svetovno skupino: »V prvih dveh tekma smo imeli svoje priložnosti, a jih, tudi zavoljo smole, nismo mogli izkoristiti. Na zadnjem dvoboju smo visoko premagali Švedinje in dokazali, da sodimo v to skupino. Na tem tekmovanju smo imeli daleč najmlajšo ekipo s 17-letnima Kajo in Niko, 20 letno Tamaro in 21-letno Nino. Vesel sem, da smo si s to mlado ekipo pred zadnjim dnem tekmovanja zagotovili obstanek v 1. evroafriški skupini. Čestitke dekletom za prikazano borbo na igrišču in odlično vzdušje zunaj igrišča«, je končno oceno podal Kraševec.

Tamara Zidanšek: »Na začetku smo imeli smolo, predvsem proti Hrvaški. Dvojice proti Madžarski sva se s Kajo trudili, a se žal ni izšlo. Danes pa smo pokazale, da lahko igramo na visokem nivoju. Osebno sem zadovoljna, da smo obstali. Sem vesela in milsim, da tudi ostale punce delijo veselje z menoj.«

Nina Potočnik: »Na koncu se nam je izšlo. Srečne smo zaradi rezultata. Morda bi lahko bilo boljše, ampak smo zadovoljne s tem.«

Nika Radišič: »Prvič sem igrala za slovensko reprezentanco. Danes sem bila sproščena, ker smo že vodili z 2:0. Seveda sem vesela, ker sem na prvi tekmi zmagala. Vzdušje v ekipi je bilo resnično super. »

Kaja Juvan: »Na prvi tekmi proti Hrvaški sem bila samozavestna, a je bila poškodba gležnja previsoka ovira za zmago. Škoda je bilo tiste tekme. Proti Madžarkama sva s Tamaro dvojice igrali dobro. Čeprav sva izgubili, sem z igro zadovoljna. Proti Švedski smo vedeli, da moramo ostati pozitivni. Dobro sem se pripravila in zmagala, a me je vseeno malce oviral gleženj. Danes je Tamara odigrala vrhunsko. V dvojicah pa sva z Niko igrali rezultatsko nepomemben dvoboj, a sva se potrudili in zmagali. Ob koncu lahko rečem, da bi bili lahko višje, a glede na težave in obilo smole, smo kar veseli, da smo obstali. Pridobili smo veliko izkušenj in tukaj sem doživela same pozitivne stvari.«

Marko Umberger, predsednik Tenis Slovenije : »Ekipa je pokazala značaj, takrat ko je bilo najtežje. V prvih dveh tekmah je bilo nekaj smole, danes pa so proti Švedski odigrale vrhunsko. Kapetan Andrej Kraševec in pomočnik Daniel Šantl sta dobro opravilo nalogo. Delo je bilo dobro zastavljeno, punce pa so ambiciozne, kar nam vsem daje optimističen pogled naprej. Vsekakor se je trud poplačal. Resnično imamo perspektivno ekipo. V tej skupini so vse države bistveno večje, tudi v teniškem pomenu. Za Slovenijo je to uspeh.«


Prvi dan minimalna zmaga Hrvatic

Slovenska teniška reprezentanca je v okviru 1. evroafriške skupine Pokala Federacij v 1. krogu z 1:2 izgubila proti Hrvaški. V skupini C, v Talinu je edino točko za Slovenijo priigrala Tamara Zidanšek, žal je izgubila Kaja Juvan kot tudi dvojica Zidanšek, Potočnik.

Kaja Juvan se je soočila z leto dni starejšo Leo Bošković, ki je bila lani med 20-imi najboljšimi mladinkami na svetu. Prvi dvoboj v karieri obeh igralk je bolje začela Hrvatica, ki je kar trikrat odvzela servis Juvanovi in prvi niz dobila s 6:2. Tudi v drugem je bolje kazalo Boškovićevi, a je pri prednosti s 4:2 Kaja Juvan stisnila zobe, dobila štiri zaporedne igre in drugi niz za izenačenje. V tretjem odločilnem nizu je Boškovićeva odločno napadla in imela izjemen izkoristek začetnega udarca, tudi drugega, skupno pa je ponovno trikrat odvzela servis Juvanovi. V skupnem številu osvojenih točk je bila Hrvatica boljša s 93:78.

V drugem dvoboju posameznic je prva slovenska igralka Tamara Zidanšek (178.) zelo hitro stvari postavila na svoje mesto. V obračunu proti Teni Lukas (320.), ki je sicer zadela 4 ase, je bil pritisk Slovenke na njen drugi servis prevelik. Hrvatica je imel slab izkoristek začetnega udarca (prvi 61%, drugi 21%), med tem ko je Tamara izkoristila šest priložnosti za brejk in skupaj osvojila 17 točk več.

V igri dvojic sta nastopili Tamara Zidanšek in Nina Potočnik, a se žal nista resneje vključili za morebitno presenečenje. Pri hrvaški dvojici je prevladovala Daria Jurak, 53. igralka na svetu med dvojicami. Hrvaška dvojica je petkrat uspela odvzeti servis Slovenkama, našima je to uspelo le enkrat.

Po porazu je kapetan Andrej Kraševec povzel današnji obračun: »Kaja si je žal v prvem nizu malce poškodovala gleženj, ki jo je oviral v nadaljevanju dvoboja. Tamara je odigrala vrhunsko in nasprotnici ni pustila nobenih možnosti za zmago. V dvojicah pa sta bili Hrvatici enostavno boljši. Tamara in Nina sta imeli nekaj priložnosti v drugem nizu, ki jih žal nista izkoristili. Zagotovo pa se pozna, da je Daria Jurak 53. na lestvici WTA dvojic.«

V drugem dvoboju skupine C je Švedska premagala Madžarsko z 2:1, a so Švedinje slavile zmago že po dveh igrah posameznic. Zaradi morebitnega kroga reprezentanc z enakim številom zmag, se v vsakem primeru, v skupinskem delu tekmovanja igra tudi igra dvojic.

Pokal Federacij, Talin, Estonija, 7. – 10. februar 2018

Skupina C: SLOVENIJA – HRVAŠKA 1:2

Kaja Juvan – Lea Bošković 2:6, 6:4, 2:6
Tamara Zidanšek – Tena Lukas 6:3, 6:1

 


Tudi Madžarke minimalno porazile Slovenijo

Slovenija je bila tudi v drugem srečanju v skupini C 1. evroafriške skupine poražena z minimalno razliko. Od Slovenk so bile boljše in tudi srečnejše Madžarke. Podobno kot prvi dan, je tudi današnji obračun odločala tekma dvojic. Edino točko je za naše prispevala Nina Potočnik.

Nina Potočnik je v svojem uvodnem nastopu izvrstno opravila nalogo. 98. mest na lestvici WTA slabše uvrščeno in pet mesecev mlajšo madžarsko igralko Anno Bondar je nadigrala v vseh prvinah teniške igre in po 68 minutah slavila zmago s 6:4, 6:2. Nina je imela dober izkoristek prvega servisa, med tem ko se je Madžarka mučila s svojim, saj je večino začetnih udarcev spravila v polje v drugo. Bondarjeva je imela eno samo priložnost za brejk, na drugi strani je Potočnikova izkoristila tri. Skupno število osvojenih točk je bilo močno v prid Slovenki (64:45).

V drugem posamičnem dvoboju sta si nasproti mreže stali najboljši igralki obeh reprezentanc. Za Slovenijo je nastopila Tamara Zidanšek (178.) in za Madžarsko pa leto dni mlajša Fanny Stollar, ki je bila pred dvema letoma, pri nepolnih 17-ih letih, sedma mladinka na svetu. V izenačenem dvoboju, trajal je uro in 13 minut, sta obe igralki slabše servirali, še posebej težko sta osvajali točke na drugi servis. V obeh nizih je bilo izenačeno, a se je obakrat sreča in igra nagnila na stran Madžarke, ki je skupaj osvojila precej več točk (72:55). V dvoboju je bilo veliko število odvzemov servisa, pri čemer je bila bolj uspešna Stollarjeva – 6 brejkov proti štirim.

V tretjem dvoboju za končno zmago, sta se v igri dvojic predstavili Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Nasproti sta ji stali višje uvrščeni igralki z lestvice WTA – dvojice, Fanny Stollar in Dalma Galfi. Tamara in Kaja sta imeli nekaj lepih priložnosti v prvem nizu (prednost s 3:2), a je na koncu odločila ena žoga. Drugi niz sta naši igralki malce zaspali in pri zaostanku 0:5 ni bilo veliko možnosti za preobrat. Tri zaporedne igre sta naši igralki še dobili, a žal premalo za končno zmago.

Slovenija je imela v skupini C dva poraza, v zadnji tekmi skupinskega dela pa jo je čakala še Švedska. Slovenski kapetan Andrej Kraševec je bil dvakrat priča minimalnemu porazu, ki bi z malce več sreče, lahko bila tudi dve zmagi. Slovenija se bo bržkone borila za obstanek v 1. evroafriški skupini. Kraševec je četrtkov poraz videl takole: »Nina je igrala dobro. Držala se je navodil in s čvrsto igro z osnovne črte prisilila nasprotnico k napakam. V drugem nizu je povečala zanesljivost začetnega udarca in zmaga je bila na dosegu. Žal se ni izšlo Tamari Zidanšek, ki je delovala nekoliko slabše kot včeraj, a vedeti je potrebno, da je Stollarjeva kar nekajkrat zadela rob črte in dosegla nekaj točk z dotikom mreže. Pri dvojicah pa lahko rečem, da je bil prvi niz, niz izgubljenih priložnosti, v drugem pa sta Madžarki hitro povedli in večjih možnosti, kljub borbi naših, ni bilo. Priznam, da sem razočaran, a jutri igramo s Švedsko in potem bomo videli, kdo nas čaka v zadnji tekmi Pokala Federacij. Dali bomo vse od sebe, o tem ni dvoma.«

Pokal Federacij, Talin, Estonija, 7. – 10. februar 2018

Skupina C: SLOVENIJA – MADŽARSKA 1:2

Nina Potočnik – Anna Bondar 6:4, 6:2
Tamara Zidanšek – Fanny Stollar 4:6, 4:6
Zidanšek, Juvan – Stollar, Galfi 4:6, 3:6

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete