V Hiši športa slovenski tenisači odločeni vrniti Južnoafričanom za lanski poraz!

10.09.2013
Tri dni pred Davisovim pokalom sta se v Hiši športa zbrali tako južnoafriška, kot slovenska ekipa, oba kapetana in organizacijsko vodstvo tekmovanja – Teniška zveza Slovenije (TZS).

Od petka do nedelje slovensko teniško reprezentanco v pokalu Davis čaka odločilni dvoboj, preden se kaj zalomi z izpadom iz 1.evroafriške skupine. Nasprotniki bodo Južnoafričani, s katerimi so naši fantje gladko izgubili lani aprila v Sowetu navkljub temu, da so domačini nastopili brez najboljšega Kevina Andersona. 21. igralca ne bo tudi v Ljubljani, a gostje bodo tokrat naleteli na veliko bolj počasno podlago - pesek, ki je v Tivoliju že nared za tekme, prav tako je vse pripravljeno za 1,200 gledalcev kolikor sprejmejo tribune.

Vložek je zato ogromen, nihče si ne želi popravnega izpita z zelo močno vrsto Rusije. "Smo favoriti, saj smo izbrali podlago. Cilj je obstanek v tej skupini, skušamo ga doseči za vsako ceno. Žemlja ima zdravstvene težave, tako da bo odločitev o tem, ali bo nastopil ali ne, padla pred žrebom v četrtek. Preostali so v redu. Kavčič je še v fazi prilagoditve po azijski turneji na betonu, Rola in Semrajc pa že nekaj časa igrata na pesku in bosta ob morebitnem ne nastopanju Žemlje nosila breme točke," napoveduje kapetan Blaž Trupej.

Je optimist, a opozarja, naj se fantov iz Južne Afrike ne podcenjuje. Čeprav na svetovni jakostni lestvici gledajo v hrbet slovenskim mušketirjem, igranje na evropskem pesku pa jim ni tako domače, kot so na primer nastopi na višji nadmorski višini in hitri podlagi. Trupej svari izbrance ter slovensko javnost, da se v Davisovem pokalu lahko hitro kaj zalomi, če pride do nepremišljenega podcenjevanja. Po uvrstitvah na  ATP lestvici smo bili tudi lani rahli favoriti, pa nismo osvojili niti točke. Tako pravi Blaž, ki ima v slovenskem taboru kar tri soimenjake (Kavčič, Rola in sparing parter Bizjak). Aljaža Bedeneta ni, saj je ocenil, da noče prekinjati ritma nastopov na turnirjih, kjer brani veliko točk, zato je ta teden na Challengerju v Banja Luki. Bedene je bil v reprezentanco povabljen s  strani kapetana, ki pa kaj več o razlogih nenastopa ni hotel govoriti. 

Največja neznanka v slovenski ekipi je najboljši mož Grega Žemlja. Žirovničan se že celo leto bori  z zahrbtno boleznijo in skoraj zagotovo ne bo stopil na teren ta teden. Vsekakor Grega potrebuje počitek, a vprašanje je kdaj ga vzeti. ''Še sam ne vem kaj bom naredil. V nadaljevanju branim veliko točk, nujno pa potrebujem počitek, da premagam bolezen in se vrnem na teren 100% pripravljen. Če zamrznem 'ranking' se ne morem vrniti pol leta, kar je velika doba. Razmišljam, da bi nastopil na azijski turneji močnih ATP turnirjev, kjer bom neposredno v glavnem delu, potem bomo videli'', je povedal Grega.

Blaž Kavčič je pripravljen. V zadnjem času ni veliko igral na pesku, toda 26-letni Ljubljančan je že velikokrat dokazal, da mu menjava  podlage ne dela težav, znajde se na pesku in betonu. Tudi naslove na Challengerjih je osvajal na obeh podlagah kljub menjavi le te in časovnega pasu. Počasna tivolska podlaga bo Kavčiču verjetno še najbolj ustrezala, tudi na treningih, ki so jih fantje opravili na igrišču TC Breskvar v Ljubljani, pa je pokazal zelo dobro formo. Jasno, Kavčič je poleg Grege prvo ime v reprezentanci.

Vrzel 'ob neigranju' Žemlje  bosta zapolnila Blaž Rola in Janez Semrajc. Ptujčan je pred kratkim igral v finalu Challengerja in je pripravljen na boje v  Ljubljani. ''Poskušal bom kar najbolje nadomestiti Grego. Še vedno upam, da bo igral, saj je naš najboljši igralec, sam pa lahko rečem, da bom dal vse od sebe, če mi bo kapetan namenil igranje''. 24-letni Semrajc, ki je še maja mislil, da bo zaradi bolezni moral opustiti tenis, pa je adut iz rokava Blaža Trupeja.  Sicer mu bolj odgovarja suha peščena podlaga, ko je žoga bolj hitra, brez dvoma pa je izjemen tudi na počasnejši. Morda rabi le kakšen niz, da ogreje motorje, potem pa ga je težko ustaviti. V nedeljo je še igral ligo za TK Slovan in svojega nasprotnika pospravil z dvema kravatama. 

"Park Tivoli je že samo po sebi odlično prizorišče. Nadejamo se dobrih rezultatov in boljšega vremena, igrišče je narejeno po željah igralcev in kapetana'', sporoča direktor Teniške zveze Slovenije (TZS) Gregor Krušič ter pričakuje dober obisk teniških zanesenjakov, optimističen je tudi predsednik TZS, g. Umberger. Dejal je, da od fantov pričakuje, da se bodo afriškim gostom maščevali za lanskoletni poraz.

Žreb bo v četrtek ob 11. uri v ljubljanski mestni hiši.

 

pripravil: L.S.

foto: L.S.

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete