ODLIČNO: Grega Žemlja je finalist OP Rijeke!

04.06.2011
REKA, HRVAŠKA - Slovenski teniški igralec Grega Žemlja je veliki finalist challenger turnirja na Reki. V polfinalu je padel Paolo Lorenzi.

Kar ni v četrtfinalu uspelo Blažu Kavčiču, je v polfinalu osmopostavljenemu Gregi Žemlji, ki se je preko Italijana Paoloa Lorenzija (128. na ATP) uvrstil v nedeljski finale 30,000 evrov vrednega teniškega turnirja na Reki. BRAVO GREGA!

24-letni Žirovničan, ki je lani na istem turnirju igral v polfinalu, je tako prvič finalist turnija Rijeka Open by INA in nadaljuje tradicio uspešnih slovenskih nastopov na tem dogodku. Zadnji dve leti je v velikem finalu igral Kavčič (leta 2009 je izgubil, lani pa zmagal).

Grega je v polfinalu izločil neugodnega Italijana Paola Lorenzija (5. nosilec), ki je v v uvodnem krogu mastersa v Rimu odvzel niz Rafaelu Nadalu, z rezultatom 4-6, 6-4 in 6-4 in se mu maščeval za edini poraz leta 2009 v finalu OP Ljubljane. Jutri bodo tako slovenski ljubitelji tenisa prišli na svoj račun. Igra se veliki finale Roland Garrosa med Federerjem in Nadalom, Žemlja pa bo poskušal še drugič letos dvigniti pokal za najboljšega na turnirjih serije challenger - tretjega v karieri. Reka ni tako daleč, tako da lahko jutri pridete v čim večjem številu bodrit Grega, ki bo igral proti 3. nosilcu, 27-letnemu Ruiju Machadu iz Portugalske, ki je 110. igralec sveta.

Polfinalni dvoboj med Grego in Paolom je trajal 2 uri in 25 minut, vseskozi pa je bil izenačen. V prvem delu igre sta si igralca hitro izmenjala brejka, Italijan, doma iz Siene, ki je turnir na Reki dobil leta 2009 (v finalu je premagal Kavčiča), pa je v 9. igri drugič odvzel začetni udarec Žemlji. S tem si je priigral prvi niz po malo več kot pol ure igre, v kateri je imel odličen odstotek zadetih prvih servisov (78%), Grega pa jih je bolje izkoriščal. V drugem nizu smo videli zrcalno sliko, le da sta oba držala servis igre v svojih rokah. Lorenzi si je sicer priboril dve brejk žogi, ki sta ostali neizkoriščeni, Žemlja pa je udaril v pravem trenutku. V 10. igri je pritisnil in prišel do brejka in za Italijana ni bilo več rešitve v drugem nizu.

Na krilih samozavesti, je Grega začel tudi 3. niz. Že v 2. igri mu je uspelo odvzeti začetni udarec, ki ga je zlahka potrdil ter povedel 3-0. Pri 5-3 je serviral za zmago in imel zaključno žogo (40:30), pa je je Lorenzi ubranil in se vrnil v dvoboj. Letos je Grega imel že kar nekaj dobljenih obračunov, ki jih je na koncu nesrečno izgubil, a danes se ni dal. V 10. igri je na Lorenzijev servis prišel do treh vezanih žog za zmago (0:40) - prvi dve mu ni uspelo vnovčiti, je pa zato tretjo in odhitel v veliki finale.

Grega Žemlja bo jutri lovil 3. naslov na turnirjih serije challenger

Grega Žemlja bo jutri lovil 3. naslov na turnirjih serije challenger

Žemlja je letos že dobil challenger turnir v Caloundri, jutri pa bo imel novo priložnost. Za vstop v finale je že dobil 48 točk in 2,500 evrov nagrade, vse to pa lahko z jutrišnjo zmago in naslovom še poveča. Zmagovalca namreč čaka 80 točk in 4,300 evrov.

Z Ruijem Machadom se je Grega pomeril le enkrat - leta 2005 v Davisovem pokalu, ko je zmagal Portugalec. Danes se je Grega že oddolžil Lorenziju za edini poraz, jutri pa ima novo možnost, da poravna šest let stare račune še z Machadom, ki je letos tudi slavil na enem izmed turnirjem serije challenger, maroškem Marakešu.

 

pripravil: L.S.

foto: daylife.com, Marko Sivec

 

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete