Ples kroglic v New Yorku ni bil na strani Žemlje, Bedeneta in Hercogove!

22.08.2013
V New Yorku je bil danes žreb glavnega dela zadnjega Grand Slama sezone, ki se igra na terenih Flushing Meadowsa. Grega Žemlja je za tekmeca dobil najbolj popularnega športnika sveta Rogerja Federerja, ki je OP ZDA dobil že petkrat, a zadnjič leta 2008.

Trije slovenski predstavniki, ki so neposredno uvrščeni v glavni del Odprtega prvenstva ZDA, niso imeli sreče z žrebom, toda Grega Žemlja bo vsaj medijsko izpostavljen, saj se bo v uvodnem krogu meril s slovitim Rogerjem Federerjem.

26-letni Gorenjec je trenutno na 61.mestu ATP lestvice, v New  Yorku pa brani 115 točk, ki jih je lani dobil za nastop v 3. krogu tekmovanja. Po objavljenem žrebu je takšen zbir točk postal skoraj misija nemogoče, a nemogoče je tudi mogoče. Žirovničan je v 1. krogu namreč za  tekmeca dobil petkratnega prvaka OP ZDA Rogerja Federerja. Če samo pomislimo, da Švicar na ameriškem betonu nikdar  ni izgubil pred 3. krogom z izjemo leta 1999, ko je kot najstnik izpadel v kvalifikacijah, bi bilo morebitno presenečenje Grege ''največja senzacija v zgodovini tenisa''. No, Gorenjec ima izkušnje z medsebojnimi dvoboji s Federerjem. Oba je sicer gladko izgubil, nazadnje letos v Rotterdamu in iz tega se je  vsekakor nekaj naučil. Bolj ga verjetno lahko skrbi trenutna forma. Na ameriški turneji se ni znašel najbolje, izgubil je vse dvoboje v glavnem delu, padel pa je tudi v kvalifikacijah Cincinnatija. Na drugi strani 32-leni čarovnik iz Basla tako slabih rezultatov kot sedaj ne pomni že celo desetletje. Po ekspresnem porazu na Wimbledonu, ko ga je šokiral Ukrajinec Stahovski, je šel celo na poletna turnirja v Hamburgu in Gstaadu, poskušal z novim loparjem (večja glava) in ustrelil v prazno. Že na Mastesu v Cincyu se je oprijel starega in končno vsaj malo spomnil na stare čase, ko je superiornemu Nadalu vzel niz. V Flushing Meadows torej prihajata dva ranjena leva, izrazit favorit pa je seveda Federer.

  Roger Federer (ŠVI) Grega Žemlja (SLO)
Uvrstitev na lestvici  7  61
Število nastopov na OP ZDA (glavni del)  13  1
Najboljši rezultat na OP ZDA  Zmagovalec (2004-2008)  3. krog (2012)
Medsebojni rezultat  2  0

Aljaž Bedene bo v dveh tednih dvakrat igral s Tursunovom

Aljaž Bedene bo v dveh tednih dvakrat igral s Tursunovom

Aljaž Bedene je pred nekaj dnevi testiral trdo podlago v kvalifikacijah Cincinnatija. V 1. krogu se je udaril z Rusom Dimitrijem Tursunovom (35. na ATP), mu ukradel 1. niz, do zmage pa proti odličnemu 30-letnemu Moskovčanu ni zmogel. Slednji je nato klonil šele v četrtfinalu, kjer je tudi Juanu Martinu del Potro napravil obilo preglavic. Glej ga zlomka, Rus bo tudi nasprotnik 24-letnega Ljubljančana v uvodnem krogu OP ZDA. Bedene, ki bo prvič zaigral v glavnem delu Flushing Meaowsa, ima igro, ki je zelo neugodna za naprotnike in samo želimo si lahko nekaj podcenjevanja s strani Tursunova, to bi Benki takoj izkoristil. 107. igralec s svetovne teniške lestvice nikakor ni brez možnosti, priprave pa je opravil tudi v Miamiju skupaj z Jankom Tipsarevičem. Status favorita seveda pripada Rusu, 32. nosilcu OP ZDA, še posebej po fantastični ameriški turneji.

  Dimitrij Tursunov (RUS) Aljaž Bedene (SLO)
Uvrstitev na lestvici  35  107
Število nastopov na OP ZDA (glavni del)  9  0
Najboljša uvrstitev na OP ZDA  3. krog (2003, 2006, 2008)  -
Medsebojni rezultat  1  0

Polona Hercog je Jekaterino Makarovo enkrat že premagala

Polona Hercog je Jekaterino Makarovo enkrat že premagala

Polona Hercog (83. na WTA) v New York prihaja z mešanimi občutki. Na močnem WTA turnirju v Cincinnatiju je opozorila nase, posebej z zmago nad Dominiko Cibulkovo, v New Havnu pa je morala predati zaradi poškodbe mišice. Upajmo, da je poškodba 22-letne Štajerke sanirana, ne glede na vse, pa so ji kroglice namenile zelo težko nasprotnico Jekaterino Makarovo, 26. igralko sveta. 24-letna Rusinja je nedolgo nazaj na turnirju v Washingtonu prišla do polfinala, na začetku leta pa na OP Avstralije položila orožje šele v četrtfinalu proti Šarapovi. Tudi ta teden je v četrtfinalu New Havna, na roko pa ji gredo tudi medsebojni dvoboji s Polono. Vsi trije so bili odigrani lani na trdi podlagi, prvega je tesno dobila Hercogova, naslednja dva ša gladko Makarova. OP ZDA ni najboj priljubljen turnir varovanke Andreja Krašovca, saj je najdlje prišla do 2. kroga. Letos je po obilo težavah zaradi poškodbe ujela ritem na začetku drugega dela sezone, da je le spet ne zaustavi kakšna poškodba.

  Jekaterina Makarova (RUS) Polona Hercog (SLO)
Uvrstitev na lestvici  26  83
Št. nastopov na OP ZDA (glavni del)  6  4
Najboljša uvrsitev na OP ZDA  3. krog (2007, 2008, 2012)  2. krog (2011)
Medsebojni rezultat  2  1


Več o celotnem žrebu OP ZDA pa vam pripravimo v nedeljo.

 

pripravil: L.S.

foto: Facebook

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete