Zmaga v pokalu Davis proti Južnoafričanom je po odpovedih precej oddaljena

30.03.2017
Slovenska teniška reprezentanca se bo v okrnjeni zasedbi v 2. krogu druge evro-afriške skupine Davisovega pokala, od 7. – 9. aprila v gosteh pomerila z reprezentanco Južnoafriške republike. Na skrajni jug Afrike pod vodstvom kapetana Blaža Trupeja potujejo Grega Žemlja (145. ATP), Tomislav Ternar (789.), Mike Urbanija (855.) in Tilen Žitnik (1645.).

Ob lanskem izpadu Slovenije iz prve skupine je bil primaren cilj naših teniških igralcev, čim hitrejši povratek v drugi kakovostni nivo svetovnega tenisa, zato so najboljši trije slovenski igralci (Kavčič, Žemlja in Rola) sklenili dogovor, da bosta na vsakem obračunu za Davisov pokal nastopila vsaj dva od trojice. Meseca februarja si je Slovenija z zmago v Mariboru proti Monaku izborila obstanek v drugi evro-afriški skupini, takrat sta nastopila Kavčič in Žemlja, vendar tokrat v Južnoafriško republiko potuje le slednji.

Grega Žemlja, ki je bil reprezentanci vedno na voljo, je bil v prostorih poslovalnice Telemach v centru Ljubljane, nad odločitvijo Kavčiča in Role presenečen: »V ekipi imamo pravilo, da o igralcih, ki jih ni, ne govorimo. Res je, da smo se pred začetkom sezone dogovorili, da za reprezentanco igramo v polni postavi, oziroma vsaj dva od treh najboljših. Ne vem, ali sem presenečen ali razočaran. Razlogi so njuna osebna stvar in več o tem ne bi govoril.« O južnoafriških igralcih in pogojih pa je, nekdaj 43. igralec na svetu dejal: »Komaj čakam, da odpotujemo v južno Afriko. Nismo vajeni igrati na tako visoki nadmorski višini, a se bomo skušali čim bolje prilagoditi. S fanti se odlično razumemo in upam, da bo kolektivni duh dovolj močan za ugoden razplet na tekmi proti Južnoafričanom.«

Grega Žemlja ima na sebi celotno breme dvoboja z Južnoafričan, saj so ostali trije daleč od vrhunskega tenisa

Grega Žemlja ima na sebi celotno breme dvoboja z Južnoafričan, saj so ostali trije daleč od vrhunskega tenisaSlovenski kapetan Blaž Trupej se ni prvič soočil z odpovedmi, tudi tokrat pa razmišlja preudarno: »Sam nikoli nisem gojil zamer. Nikoli ne gledam v preteklost, pač pa le na trenutno stanje. Komunikacija je z Blažema potekala po običajni poti. Ne vem, kaj bi lahko naredil drugače. Ne morem ju klicati in prositi vsak dan. Dejstvo je, da je bil ob koncu lanskega leta sprejet dogovor, da se tekem v Davisovem pokalu udeležita vsaj dva od najboljših treh. Očitno imata druge prioritete. Poškodovana nista. Negativni odgovor sem prejel, od Role 14. marca, od Kavčiča pa 16.« O nasprotnikih in pogojih, ki čakajo slovenske teniške igralce v Južnoafriški republiki, pa je dodal: »Zagotovo je težava igrati na 1800 nadmorske višine. Tam smo že igrali in to z močnejšo ekipo, kot gremo zdaj, a smo bili vseeno poraženi. Ko pa smo igrali v Ljubljani, smo jih premagali brez težav. Čim bolje se bo potrebno navaditi na razmere in tam se bom tudi odločil, kdo bo igral.«

Ob Gregu Žemlji je za t.i. drugi lopar najbližje Tomi Ternar, ki je v zadnjem času igral nekaj turnirjev serije Futures, a pravo tekmovalno formo še išče, medtem ko je bil Mike Urbanija nekaj časa poškodovan. Še drugič je z ekipo tudi Tilen Žitnik, ki je krstni nastop za slovensko reprezentanco doživel proti Monaku, ko je v Mariboru izgubil proti Thomasu Ogerju.

 

pripravil: L.S 

vir: Tenis Slovenija

foto: Vid Ponikvar / SPORTIDA

Oceni:
Deli z ostalimi:

Komentarji

POVEŽITE SE Z NAMI

ANKETA

Kje kupujete teniško opremo ?


ostale ankete